Offerte Aanvragen
 • Toegestane bestandstypen: zip, rar, bmp, eps, jpg, png, gif, ai, psd, doc, pps, ppt, tif, tiff, jpeg, pdf.
  Voor het versturen van bestanden groter dan 10mb raden wij u aan WeTransfer te gebruiken.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

textiel zeefdruk

textiel zeefdruk

Zeefdruk op textiel

 • met zeefdruk heeft u een goed dekkende bedrukking
 • geschikt op t-shirts, polo’s, sweaters, hoodies en ander textiel
 • zeefdruk wordt vooral toegepast op textiel

Zeefdruk is een veelgebruikte techniek om t-shirts, sweaters en ander textiel te bedrukken.

De naam zeefdruk komt van het druksjabloon, ook wel zeef genoemd. Deze zeef is een raamwerk dat wordt bespannen met gaas en wordt voorzien van een lichtgevoelige emulsielaag. Tijdens de voorbereiding wordt de zeef belicht met een film die op basis van het te bedrukken ontwerp wordt gemaakt.

Textiel bedrukken met zeef en film

De film (bestaande uit donkere en lichte vlakken) zorgt ervoor dat sommige vlakken van de zeef belicht worden, terwijl andere vlakken onbelicht blijven. Op de belichte delen wordt de emulsielaag hard en laat de zeef geen inkt door; op de onbelichte delen wordt de emulsie weggewassen, waardoor de inkt door de zeef gaat en op het textiel wordt gedrukt.

Het textiel gaat na de bedrukking via een lopende band door de droogtunnel. Door het textiel korte tijd te verhitten droogt de inkt en is de bedrukking klaar.

Met zeefdruk worden kleuren één voor één bedrukt. Als u t-shirts bestelt met een opdruk in één kleur, dan wordt er met één film en één zeef gedrukt. Bestelt u t-shirts met een bedrukking in vijf kleuren, dan moet het zeefdrukproces vijf keer – dus voor iedere kleur opnieuw – plaatsvinden.

Hoe het werkt met de films

De functie van films verduidelijken we even aan de hand van drie afbeeldingen.

Film voor textiel zeefdruk
film 1
Film voor textiel zeefdruk
film 2
textiel zeefdruk t-shirt
het resultaat

Bovenstaand t-shirt heeft een opdruk in twee kleuren; wit en blauw. De witte inkt is als eerste bedrukt met de linker film. Op de dekkende witte onderlaag is vervolgens de blauwe inkt bedrukt met de rechter film.

Het ontwerp is op de tweede film boven donkerder dan beneden. Hoe donkerder de film, hoe meer inkt de zeef op dat vlak doorlaat. Het verloop in de film is terug te zien in het eindresultaat: de onderkant van de bedrukking is volledig wit, de bovenkant is lichtblauw.

Welke inkten we gebruiken voor zeefdruk op textiel

van boven naar onder: discharge, waterbased en plastisol inkt
van boven naar onder: discharge, waterbased en plastisol inkt

Om kleding te bedrukken gebruiken we verschillende inkten, waarvan je hiernaast een afbeelding ziet. Nu; op enkele meters afstand zie je over het algemeen weinig verschil, dus we gaan proberen e.e.a. te verduidelijken.

Uitleg over de inkten en hun eigenschappen:

 1. Plastisol – snel dekkende inkt, die ‘op’ het shirt ligt. De meest voordelige inkt, kleurecht (wij drukken met Pantone kleuren) goed voelbaar op het shirt. Zeker bij grote prints of prints met veel kleuren in vlakken heeft deze inkt tot gevolg dat de print ‘zwaar’ aanvoelt. Slijt sneller bij wassen op hogere temperaturen dan 30 graden, mag absoluut niet in de droger, en moet binnenstebuiten gestreken worden (dit geldt overigens in principe voor alle technieken!).
 2. details van de kenmerken van plastisol, waterbased en discharge inkten.
  details van de kenmerken van plastisol, waterbased en discharge inkten.
 3. Waterbased – dunnere inktlaag, wat je bij een vergroting van de afbeelding hiernaast goed kunt zien (bovenste detail-cirkeltje). Trekt gedeeltelijk in de kleding (zeker bij lichte kleuren textiel), en ook bij deze inkten is een exacte kleurweergave mogelijk. Iets minder voordelig dan Plastisol inkten omdat deze inkten iets duurder zijn en het drukproces arbeidsintensiever is. Op onze ‘standaard’ textieldruk pagina kun je zowel de prijzen voor Plastisol als Waterbased inkten terugvinden.
 4. Discharge – nog dunnere inktlaag die in het shirt bleekt, waardoor de kleurweergave nooit in exacte Pantone kleuren mogelijk is. Op de vergroting van de eerste foto op deze pagina valt je waarschijnlijk wel op dat het bovenste shirt iets ‘geliger’ is. Meer uitleg en prijzen kun je op onze detailpagina voor discharge bedrukking vinden.
 5. Full Color zeefdruk – Is mogelijk met alle inkten, maar voor de volledigheid ook nog even in dit overzicht vermeld. Bekijk onze detailpagina full color voor alle informatie en prijzen.

zeefdruk
zeefdruk in één kleur
zeefdruk in twee kleuren
zeefdruk in twee kleuren
zeefdruk full colour
full colour zeefdruk

Product informatie
Minimum oplage:
Levertijd:
Spoedlevertijd:
Technische informatie
Neem contact op voor meer infomatie: info@merchandise.nl of +31(0)497 64 51 01.